Als we langere tijd stil zitten en stoppen met dagdromen en je laten afleiden, kan de vibratie van rusteloosheid en angst gemakkelijk omhoogkomen en voelbaar worden.
We willen deze angst, dit gevoel van ongemak of zorgelijkheid niet ervaren en ook daarom dringt het zich aan ons op.
Het is niet mogelijk om deze angst, deze zorgelijkheid, dit ongemak NIET te hebben, het is als het ware aangeboren.
Dezelfde angst wordt aangesproken bij beelden die we zien in de media.
Deze zorgelijkheid heeft ten diepste te maken met het idee dat we ‘iemand’ zijn die kan sterven en wordt opgeroepen doordat we onszelf als afgescheiden ervaren. Ook is het andersom: door de angst ervaren we afscheiding. Alles buiten ons ‘ik’, zoals de ander, de wereld en zelfs ‘God’, kan angst oproepen.
Ons gevoel van ‘ik’ kan gezond, krachtig en waarachtig zijn. In dit geval kunnen we bijvoorbeeld goed grenzen voelen en aangeven, voor onszelf zorgen, stoppen met reageren en beslissingen nemen.
Een gezond ‘ik’ is functioneel: het functioneert… maar méér ook niet! Als we denken dat we dit ‘ik’, met bepaalde eigenschappen, ZIJN en we identificeren ons bijvoorbeeld met een ‘goed ik’ of een ‘verkeerd ik’, komt het gevoel van angst of rusteloosheid vroeg of laat omhoog. Ons verzet hiertegen kan uitmonden in innerlijke en soms ‘uiterlijke’ oorlog.
Een tijdje stil zitten met die prangende rusteloosheid, is -volgens een uitspraak van Pema Chödron- het betreden van 'het Pad van de Krijger'.
De Krijger is de discipel: degene die leert door zich open te stellen, te stoppen voor zelfonderzoek en zijn geest te disciplineren. Willen we het pad van de Krijger gaan en de eerste stap doen om in diepe vrede te kunnen resoneren met alles wat er is? Dit houdt in dat we de beslissing nemen om zacht en vriendelijk te zijn naar onszelf, om de keuze te maken met dankbaarheid en erkenning te kijken naar onszelf. En te stoppen met zo hard over onszelf te oordelen, met zulke hoge eisen te stellen.
De angst die gepaard gaat met onze zelfafwijzing komt uit ons denken, via al op jonge leeftijd aangenomen overtuigingen die hun weerslag hebben op onze ademhaling en gezondheid.
Als we van slag zijn, bijvoorbeeld omdat we gefaald hebben, dan hoeven we daar geen weken, dagen, uren onder te lijden. We kunnen besluiten vriendelijk te zijn naar onszelf, onszelf te waarderen. En in ons laten resoneren: “Het is genoeg nu dat ik zo negatief over mezelf denk. Ik ben het waard om vriendelijk te worden bejegend.”
Als de zelfafwijzing en angst dermate de boventoon lijken te voeren dat je geen vriendelijkheid kunt opbrengen, kan een ontmoeting met een Ware Vriend je hierin steunen.
Weet je welkom.
Marie-Christine