The Wisdom of Trauma, Dr. Gabor Maté: van deze aangrijpende film over trauma en verslaving wil ik hier enkele inzichten delen.
“Trauma is niet: de slechte dingen die je hebt meegemaakt, maar wat er van binnen gebeurde als gevolg van wat je meemaakte”.
Het trauma houdt in dat je de verbinding met jezelf, met je authenticiteit, kwijtraakt.
Dit gebeurt omdat het te pijnlijk is om jezelf te zijn: voortaan kun je je emoties er niet meer laten zijn en luister je niet meer naar je ‘gutfeelings’, je intuïtie.
Trauma beïnvloedt de ontwikkeling van je hersenen. 20% Van de jeugd lijdt aan angst. Dit kunnen we een epidemie noemen.
Het Passion Prison Project -een deel hiervan wordt in de film getoond- laat ontroerend zien hoe elke gevangene kon erkennen dat hij als kind mishandeld was, dat er alcoholmisbruik was in het gezin, dat er gebrek was aan de meest elementaire zorg en liefde en dat de ouders zelf getraumatiseerd waren.
In geval van trauma is ‘overleven’ gaan betekenen: geen aandacht besteden aan je gevoelens. Niet omdat je gevoelens gekwetst zijn, maar omdat je daar alleen mee was, omdat er niemand was om daarin bij en met je te zijn.
Elk kind heeft 2 hoedanigheden nodig om te kunnen overleven:
1. Hechting: deze komt voort uit de aanwezigheid van een onvoorwaardelijk beschermende ander, waardoor het kind veiligheid ervaart in het ‘gedragen’ worden en zich daaruit vrijelijk los kan maken zonder negatieve gevolgen.
2. Authenticiteit: vanuit een diep woordeloos vertrouwen in jezelf in contact zijn met je onderbuikgevoelens en in staat zin je hierdoor te laten leiden in de keuzes die je maakt.
Als deze beide hoedanigheden ontbreken of te kort schieten gaan kinderen zichzelf veroordelen: ‘ik ben slecht, geen liefde waard’, etc. Dit diende op dat moment een doel: te kunnen overleven. Deze zelfoordelen zijn zo pijnlijk dat ze uit het bewustzijn geweerd worden maar toch worden weerspiegeld in, bijv. ongezonde relaties, verslavingen en ander destructief gedrag.
Een verslaving is elk gedrag/middel waaraan iemand dringend behoefte heeft en dat op korte termijn verlichting geeft, terwijl men lijdt aan de negatieve gevolgen ervan.
De eerste vraag zou dan niet moeten zijn: waarom de verslaving, maar: waarom deze pijn?
Verslaving is een normale respons op trauma. Het is normaal en natuurlijk om aan lijden te willen ontkomen. Het niet kunnen zijn met de wond zet aan tot de verslaving.
De verslaafde zoekt -meestal onbewust- naar heling, om die leegte van binnen niet te voelen. Maar diep van binnen zit een gezond individu dat zich nooit authentiek heeft kunnen uitdrukken: het heeft daar nooit de gelegenheid en de bevestiging voor gehad.
Als medemens kunnen we kijken door de bril van wat er met iemand is gebeurd, in plaats van dat we daar negatief over oordelen.
Voor ieder geldt: we reageren niet op wat er met ons gebeurt, we reageren op onze waarneming van wat er gebeurt.
In de therapie gaat het niet in de eerste plaats erom het trauma op te lossen of van de emoties verlost te worden, maar om de hulpvrager ruimte te laten ervaren voor de emoties en de waarheid. Dit dynamisch proces opent de weg naar diepgaande heling.
Elk mens is een waarachtig Zelf. Authenticiteit kan nooit vernietigd worden.
Marie-Christine